GTranslate

Croatian Belarusian Bulgarian Czech Danish English Estonian Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Irish Italian Japanese Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian Welsh

BROJ POSJETA

Danas28
Jučer613
Tjedno3422
Mjesečno28
Sveukupno404085


RIBOLOV ŠARANA - MARKIRANJE PDF Ispis E-mail
Autor maki   
Srijeda, 16 Studeni 2011 19:01
Pravilnom upotrebom štapa za ispitivanje (markiranje) možemo veoma točno pronaći prijelaze iz plitkog u duboko, locirati podvodne prepreke ili ustanoviti koje je vrste dno na kojem lovimo...

KAKVO JE DNO?

U prošlom broju časopisa bilo je riječi o upotrebi eho-sondera, ali, na žalost, na većini naših voda korištenje čamaca, pa time i eho-sondera, nije dozvoljeno. Radi toga smo primorani koristiti i drugu metodu mjerenja dubine: ispitivanja dna, odnosno markiranje. Markiranje je jedna od vrlo važnih predradnji uspješnog ribolova, stoga joj valja posvetiti veliku važnost. Ta nam tehnika omogučava pronalaženje i najmanjih promjena dubine, podvodnih prepreka (stari panjevi, drveće, polja lopoča i trave), neravnina i vrstu dna.

Danas se na tržištu nalazi veliki izbor raznih marker plovaka koji pokrivaju sve moguće situacije na vodi. Kod izbora plovka valja obratiti pažnju na neke detalje - oblik, boju, plovnost i samu kvalitetu izrade. Kod oblika plovka, razlikuju se tanji i duži, dakle aerodinamičniji plovci koji nam služe za sondiranje na velikim daljinama (ESP Sonar marker, Fox Carp marker i Nash Stealth marker). Drugi oblik je više zdepastiji, odnosno kraći i deblji (Fox Weed marker), a njega koristimo za sondiranje na manjim daljinama. Boja plovka je vrlo bitna, jer se zbog difuznog svjetla na vodi ne vide sve boje. Signalno crvena boja najbolje je vidljiva i najviše se koristi, za jakog sunca bolja je vidljivost crnog markera, a ako je svjetlost slabija najbolja je žuta boja. Zbog same činjenice da se vidljivost na vodi često mijenja, proizvođači su na tržište plasirali i markere koji imaju mogućnost mijenjanja boje antene (ESP Sonar marker).

Plovnost markera vrlo je važna, jer ukoliko sondirate dublja jezera, a marker vam ima slabu plovnost, puno vremena gubite na čekanje da markerispliva. Markeri su najčešće izrađeni od balze, od plastične mase ili od šuplje plastike. Ovi posljednji, napravljeni od šuplje plastike, iskazali su najbolje plovne sposobnosti (ESP), a i oni od balze puno ne zaostaju (Fox i Nash), dok markeri od plastične mase nisu baš naročito plovni (Cormoran). Na kraju, kod izbora marker plovaka valja obratiti pozornost i na kvalitetu izrade. Najvažnije je pogledati da li su krilca dobro pričvršćena za tijelo markera, da vam se nakon nekoliko bacanja krilca ne razlete na sve strane. Osim na krilca valja obratiti pozornost na kvalitetu boje markera, jer ukoliko ona puca, marker "pije" vodu i automatski ima slabiju plovnost. Na kraju treba pogledati i vrtilicu na donjem dijelu, jer kod zabacivanja ona trpi najveće opterećenje, pa ukoliko to nije kvalitetno napravljeno, marker tu brzo puca i postaje neupotrebljiv.

Najlon ili upredenica?

Kod ove tehnike "špaga" je u prednosti nad najlonom, prvenstveno zato jer kod nje nema istezanja i zato puno bolje prenosi vibracije preko kojih onda možemo vrlo točno odrediti konfiguraciju i konzistenciju dna. Na tržištu se pojavljuje bezbroj kvalitetnih upredenica, a i mnogi su proizvođači plasirali upredenicu baš za marker tehniku. Kod njenog izbora valja obratiti pažnju da je tonuća i otporna na habanje, a dijametar neka joj bude 0,20 - 0,25 mm. Kao jedna od boljih upredenica za ovu namjenu pokazala mi se Zebco Cool Braided Line, Fox Submerge Sinking Braid ili Starbaits Vibration. Ukoliko niste ljubitelj špage i odlučite se na najlon, obratite pažnju da ne koristite najlone deblje od 0,30 mm i tražite pomogućnosti one tvrđe, bez velikog iztezanja. Kod upotrebe najlona neminovno je da koristite shock leader, kojeg možete napraviti od debljeg najlona (0,35 - 0,37 mm) ili od špage.

Danas se u ponudi renomirane engleske tvrtke Fox nalazi olovo namijenjeno baš za istraživanje dna, odnosno markiranje, imena Explorer Feature Finding Leads (istraživačko olovo). Ovo posebno dizajnirano olovo za sondiranje, s izraženim izbočinama, omogućava puno bolje "zapinjanje" po dnu, a izrađuje se u dvije veličine, 85 i 114 grama. Osim ovog olova za uspješno sondiranje možete koristiti i druge oblike olova, tu prvenstveno mislim na olova namijenjena za daleka bacanja (Carp Sistem Long Distance Lead ili olova gospodina Diva). Kod marker tehnike osim što nam olovo služi za bacalje, daje nam i podatke o vrsti dna. Kod markiranja na olovu obavezno ostaju razni tragovi koji nam ukazuju o kojoj se vrsti dna radi (ostaju tragovi gline, ogrebotine od ljuštura školjki ili šljunka...), a vrlo često olovo pokupi i vlati vodenog bilja ukoliko se ono nalazi na dnu.

Mjerenje dubine i vrsta dna

U kratkim crtama pokušat će vam objasniti kako se pravilno koristi marker-štapom. Nakon bacanja marker plovka na odgovarajuće mjesto i napinjanja najlona, laganim potezom štapa u stranu izvucite sistem iz mulja (ako ga ima) da vam plovak nesmetano klizi prema površini. Na vrhu štapa treba osjetiti kada je marker plovak navučen sasvim do dna i dodiruje olovo. U trenutku kada to osjetite otpustite kočnicu na roli i najlon prstima izvlačite iz role sve dok se plovak ne pojavi na površini. Vrlo je korisno da na štapu obilježite udaljenost od 50 cm, tako da što točnije i brže dođete do egzaktnog podatka o dubini. Kod pravilnog sondiranja mjesta valja ispitati cijelu površinu vode ispred vas (ispitati dno u svim smjerovima), a isto tako valja ispitati liniju od najveće daljine koju možemo postići bacanjem pa sve do obale jer nikada se ne zna gdje se nalazi potencijalno prirodno hranilište šarana. Kod ispitivanja vrste dna, sistem s marker plovkom laganim se potezima štapa povlači u stranu, te po vibracijama koje se osjećaju na vrhu štapa prilično točno možemo odrediti vrstu dna. Baš kod ispitivanja vrste dna upotreba špage dolazi do izražaja, jer puno bolje preko vibracija prenosi te podatke.

Naravno da ćete sve te podatke i zapisivati kako bi na kraju postupka imali zornu sliku pozicije na kojoj namjeravate loviti. Osim toga, uspješniji šaranaši upisuju sve podatke dobivene na pojedinim mjestima u svoje "tajne" karte jezera, pa tako nakon nekog vremena imaju kompletnu sliku vode s najzanimljivijim pozicijama za lov, što im kasnije daje nesumnjivu prednost pred ostalim ribičima na vodi, pa vam savjetujem da tako i vi postupite.

Kako raspoznati vrstu dna?

Mjestimično vodeno bilje na dnu - na početku je olovo teško pomaknuti, kasnije lagano klizi s povremenim otporoma, a po izvlačenju ima bilja oko olova.

Gusto vodeno bilje - olovo je praktički nemoguće pomaknuti s mjesta gdje je palo, najlon se izteže do krajnjih granica, valja usmjeriti vrh štapa prema olovu i tako izvući olovo iz trave

Čista mjesta u pojasu trave - olovo povremeno jako zapne u travi, nakon izvlačenja lagano klizi i nakon nekog vremena ponovo zapinje.

Potopljeno granje - olovo ili tako zapne da ga je nemoguće osloboditi i neminovno je kidanje sistema ili osjećamo kako olovo klizi po granama, penje se i pada s njih.

Plitki mulj - olovo lagano izvučeno iz mulja i zatim glatko klizi po dnu bez promjena u otporu.

Duboki mulj - olovo teško izvučeno iz mulja, onda glatko klizi dnom, ali je veći otpor nego kod plitkog mulja, osjećaj je kao da vam se objesio još neki dodatni teret na olovo.

Šljunak- lupkanje olova, vrh štapa neprestano treperi, a kada naiđe na veći kamen dolazi do jačeg otpora na štapu.

Kolonije školjaka- lupkanje olova s laganim zapinjanjem, vrh štapa lagano treperi, ogrebotine na olovu po izvlačenju.

Tvrda ilovača ili glina - glatko prolaženje bez otpora, s pokojim laganim udarcem na vrhu štapa.

Početak spruda - olovo se počinje penjati, a najlon automatski napinjati, veći otpor na štapu dok se olovo penje.

Na vrhu spruda - najlon je još zategnut, ali otpor na štapu nije više tako jak kao kada se olovo penje.

Pad sa spruda - iznenadno opuštanje najlona.

Ažurirano: Srijeda, 16 Studeni 2011 19:10