GTranslate

Croatian Belarusian Bulgarian Czech Danish English Estonian Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Irish Italian Japanese Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian Welsh

BROJ POSJETA

Danas441
Jučer672
Tjedno1113
Mjesečno2184
Sveukupno406241


Rijeka Lonja PDF Ispis E-mail
Autor maki   
Subota, 03 Ožujak 2012 16:21

Lonja je rijeka u Hrvatskoj, lijeva pritoka Save. Izvire između planina Ivanščice i Kalnika a tece vecim djelom svoga toka izmedu brdskoga masiva Bilogore i rijeke Save. Duga je 132,5 km, a površina slijeva iznosi 5.944 km2. Protiče brežuljkastim predjelom, a zatim Lonjskim poljem gde je dio njenog toka paralelan sa Savom. U donjem toku se dijeli na dva rukava od kojih se desni Stara Lonja ulijeva u Savu kod sela Lonja, a lijevi pod imenom Trebež 5,5 km nizvodno.Glavne pritoke su Česma odnosno Čazma, Ilova, Pakra i Zelina. Lonja je nizinska ljepotica središnje Hrvatske i velika je šteta ako ju niste do sada posjetili.

 

 

Važnije pritoke rijeke Lonje;

Ilova je rijeka koja je važna za Moslavinu u smislu opskrbe pitkom vodom velike kvalitete. Tijekom ljeta veoma je dobra za plivanje i ribolova, što tamošnje stanovništvo i koristi. Iz rijeke Ilove vodu crpi INA - Petrokemija u Kutini. Selo Ilova, koje spada u jedno od naselja grada Kutine, dobilo je ime po ovoj rijeci. Dužina rijeke je 85 km, a izvire ispod Bilogore. Ušće Ilove je u rijeku Lonju.

 

Pakra je lijevi pritok Lonje. Ukupne je dužine 72 km. Izvire kod mjesta Bučja, a ulijeva se u Lonju.

 

Sunja je rijeka koja izvire ispod Zrinske gore. Duljine je 69 km s ušćem u Savu kod sela Puske. Od većih mjesta Sunja protječe kroz Sunju.

 

Česma je rijeka koja izvire ispod Bilogore. Duljine je 123 km. Ulijeva se u Lonju i njezin je lijevi pritok. Česma prima vode iz pritoka: Plavnice i Velike rijeke.

 

Ažurirano: Subota, 03 Ožujak 2012 17:00